سفارش تبلیغ
صبا ویژن



عکس روز: سکوت مرگبار - همشهری آنلاین


 

  • عکس روز: سکوت مرگبار - همشهری آنلاین

    یکی از تظاهرکنندگان برچسبی با نوشته «سکوت مرگبار است» روی لب‌هایش زده است.

    «شورش انقراض» ( extinction rebellion) یک گروه فشار محیط زیستی بین‌المللی است که هدفش قانع کردن دولت‌ها برای اقدام برای مقابله با بحران اقلیمی، از دست رفتن تنوع گونه‌های حیاتی و خطر فروپاشی اجتماعی و بومشناختی ناشی از آن از راه نافرمانی مدنی است.

    Victoria Jones/PA




ریزش کوه بیخ گوش اهالی باغمیشه


 

  • ریزش کوه بیخ گوش اهالی باغمیشه
    • ریزش کوه در خیابان ولی‌پور خسارت جانی و مالی در پی داشته است؟

    این حادثه اوایل صبح دیروز و قبل از طلوع آفتاب رخ داد و به علت نبود تردد حادثه جانی و مالی نداشته است. ریزش دوم هم با توجه به اقدامات ایمنی خسارتی نداشته است. البته یکی از ساکنان محل ادعا کرده که خودروی خود را در کنار دیواره دامنه کوه پارک کرده و اکنون زیر آوار مانده که با آواربرداری صحت این ادعا مشخص می‌شود.

    • این‌که اهالی می‌گویند کوه در حال رانش است را تأیید می‌کنید؟

    آنچه اتفاق افتاده ریزش است و در بقیه موارد هم که در بخش‌های دیگر دامنه کوه در زمان‌های دیگر رخ داده رانش وجود نداشته است. بلکه ریزش‌های مقطعی و متناوبی بوده که حتی در بخشی از اتوبان پاسداران هم شاهد آن بودیم. شایعاتی وجود دارد که صحیح به نظر نمی‌رسد، با این حال با توجه به احتمال ریزش مجدد و خطرات دیگر بخشی از این منطقه تخلیه شده تا عملیات آواربرداری با مشارکت عوامل فنی شهرداری و آتش‌نشانی، همچنین مدیریت بحران استانداری و با استفاده از ماشین‌آلات مجهز انجام شود.

    • عملیات آواربرداری چه زمانی تمام می‌شود؟

    محل ریزش ناپایدار است و باید روشی مناسب برای آواربرداری لحاظ شود. همزمان با آواربرداری باید عملیات ایمن‌سازی اولیه برای جلوگیری از ریزش مجدد انجام شود، چراکه با برداشتن آوارها احتمال ریزش بخش‌های دیگر هم وجود دارد. بنابراین تلاش می‌کنیم تا آخر امروز این عملیات انجام شود. درحال حاضر با توجه به بسته شدن خیابان ولی‌پور تردد از خیابان‌های همجوار به راحتی صورت می‌گیرد و وترافیکی هم وجود ندارد. درخواست ما از شهروندان دامن نزدن به شایعات و تجمع نکردن در این محل است. از این رو، همکاری ساکنان کوی و پارک نکردن خودرو در این منطقه را هم تا پایان عملیات آواربرداری خواستاریم.

    • با توجه به تکرار این حادثه در زمان‌های مختلف چه تدبیری برای جلوگیری از بروز حادثه دارید؟

    بلافاصله پس از وقوع حادثه مسئولان استانی و شهری از جمله شهردار تبریز در محل حضور پیدا کردند و جلسه‌ای هم برای مدیریت این حادثه در محل تشکیل شد. باید شرکت خانه‌سازی باغمیشه برای ایمن‌سازی محل اقدام اساسی کند، در بقیه مناطق هم ایمن‌سازی باید در اولویت قرار بگیرد تا اتفاقات ناخواسته رخ ندهد.

    **

    شهرک باغمیشه تبریز در منطقه زلزله‌خیز شمال تبریز و در دامنه ارتفاعات موسوم به «عینالی» در امتداد غربی-شرقی احداث شده است.  در زمان آغاز احداث این شهرک و شهرهای مجاور آن از قبیل «رشدیه» و «ولی امر» در حدود 3دهه قبل، رسانه‌ها به کرات با استناد به اظهارات اساتید دانشگاه و مهندسان درباره خطرات احتمالی شهرک‌سازی در این منطقه که روی گسل میشو-میانه واقع شده هشدار دادند، اما دلالان زمین و برخی مدیران وقت نهادهای مربوط، بی‌توجه به امنیت جانی شهروندان و خطرات آتی احتمالی و برای سودآوری بیشتر، آنچه در سر داشتند عملی کردند و اکنون بیش از 200 هزار نفر در این منطقه زلزله‌خیز ساکن هستند. شهرک‌سازی در این منطقه در 3 دهه ‌اخیر در حالی اجرا شده و توسعه یافته که در غرب و جنوب شرق تبریز، اراضی صاف و هموار گسترده‌ای وجود دارد که ساخت‌وساز و ایجاد زیرساخت‌های خدماتی و رفاهی در آنها مستلزم کمترین هزینه است.




تشکیل زنجیره انسانی در ساحل خزر در مخالفت با انتقال آب خزر


 

  • تشکیل زنجیره انسانی در ساحل خزر در مخالفت با انتقال آب خزر

    ایرنا نوشت: شرکت کنندگان در این زنجیره انسانی پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: " نه به انتقال آب خزر"، " نه به انتقال منابع آب شمال"، خلیج گرگان رو به خشکی است؛ آنرا دریابید".

    این گروه پیش از تشکیل زنجیره انسانی، در یک اقدام جمعی ساحل دریای آرام گلوگاه را از زباله پاکسازی کردند.

    یکی از حاضران در این تجمع گفت : اعتراض و اجتماع امروز ما در دریای آرام گلوگاه در واقع اعتراض مدنی به انتقال آب خزر به فلات مرکزی است که اساسا پایه کارشناسی ندارد.

    روزبه خادملو که خود را مدیرعامل سازمان مردم نهاد " پویش برساد شمال " معرفی کرد، با اعلام این که انتقال آب خزر نه تنها از نظر زیست محیطی بلکه از نظر فرهنگی و اجتماعی هم موجب گسست و تجزیه اجتماعی می شود، افزود : طرح انتقال آب همواره با نزاع اجتماعی رو به رو بوده است و هیچ گاه انتقال آب پایدار نبوده است و تجربه های گرانی از گذشته تاکنون در این مورد وجود دارد.

    این فعال زیست محیطی با خطاب قرار دادن جمع حاضر و خبرنگاران گفت: انتقال آب خزر به فلات مرکزی تنها راه حل چاره رفع مشکل آب سمنان نیست و این در حالیست که بسیاری از سازمان های مردم نهاد سمنان هم با این انتقال مخالف هستند چرا که نابودی محیط زیست و منابع طبیعی را به دنبال دارد.

    وی افزود  : با بازچرخانی آب صنعتی، رفع مشکلات آب و فاضلاب سمنان و اصلاح فرسودگی های موجود در خط انتقال منابع آب و اصلاح الگوی کشت، به راحتی می توان از انتقال آب خزر به فلات مرکزی جلوگیری و این منابع آبی را حفط کرد.

    شرکت کنندگان در این زنجیره انسانی همچنین در گفت و گوی دورهمی هم در باره نمونه هایی از تجربه شکست خورده انتقال آب در ایران با یکدیگر تبادل نظر می کردند و در این میان تجربه انتقال آب به اصفهان را به عنوام مثال ذکر می کردند.

    یکی از موضوعاتی که بیشتر از همه در این جمع مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت، نبود اطلاعات کارشناسی در باره پیامدهای انتقال آب خزر بود و به نوعی شرکت کنندگان مدعی بودند که چون هیچ توجیه کارشناسی برای این کار وجود ندارد در نتیجه بر اساس دستور اداری قرار است پیش برود.

    نکته جالب توجه دیگر این که برخی از شرکت کنندگان بر این اعتقاد بودند که منطقه کویر مرکزی را خدا کویر آفریده و طرح انتقال آب نوعی دخالت و تغییر دادن انسانی منطقه است که نمی تواند به سرانجام خوشایندی برسد.

    هشدار در باره خشک شدن تالاب میانکاله و مجموعه تالاب های این منطقه و از بین رفتن خلیج گرگان هم از مسایلی بود که در این زنجیره انسانی مطرح شد.




تولید روزانه 5300 تن پسماند در 6 ماه اول 98 | قانون جامع پسماند پس از 14 سال درست اجرا نمی‌شود


 

  • تولید روزانه 5300 تن پسماند در 6 ماه اول 98 | قانون جامع پسماند پس از 14 سال درست اجرا نمی‌شود

    به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شهرنوشت، شینا انصاری مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در همایش «رویداد بین‌المللی کلیماتون» که با موضوع کاهش تولید پسماند در ستاد توان‌افزایی و حمایت از سازمان‌های مردم‌نهاد تهران برگزار شد، گفت: «رویداد کلیماتون» بعد از توافق پاریس، هر سال برگزار می‌شود و امسال شهرداری تهران به صورت مستقل این رویداد و نشست را با تمرکز بر موضوع کاهش تولید پسماند برگزار می‌کند. محوریت رویداد کلیماتون مقابله با تغییرات اقلیمی است و یکی از مولفه‌ها در این زمینه بحث تولید و مراکز دفن پسماند است.

    وی افزود: از آنجا که پسماند باعث تولید گاز متان می‌شود و این گاز از عوامل مخربی است که نقش موثری در گرمایش زمین دارد، مسئله پسماند و مدیریت آن از اهمیت زیادی در محیط زیست برخوردار است.

    انصاری با تاکید بر اینکه محور رویداد امسال تلاش برای کاهش تولید پسماند است، اظهار داشت: ما روزانه حدود 8 هزار تن پسماند به آرادکوه می‌فرستیم، بنابراین هر اقدامی که تولید پسماند را کاهش دهد و در جهت بازیافت و مباحث اقتصادی مربوط به آن و جلب مشارکت مردمی باشد، کمک می‌کند که ما به پسماند نگاه دیگری داشته باشیم.

    وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمار در 6 ماهه اول سال 98، روزانه بالغ بر 5 هزار و 300 تن پسماند تولید شده است، 68 تن پسماند بیمارستانی و 38 هزار تن خاک و نخاله‌های ساختمانی که قطعا این تولید بی‌رویه پسماند، آب و خاک و حتی هوا را آلوده می‌کند.

    مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران عنوان کرد: از سال 83 قانوع جامعی به نام قانون جامع مدیریت پسماند داریم که این قانون مباحث کلیدی از جمله تفکیک وظایف دستگاه‌های مختلف در زمینه پسماند را مشخص کرده است. آیین‌نامه اجرایی قانون هم در سال 84 ابلاغ شده و بعد از آن آیین‌نامه‌هایی هم توسط دولت در زمینه پسماند تصویب شد، اما به دلایل عدیده این قوانین به نحو مطلوبی اجرایی نمی‌شود. شاید یکی از دلایل آن، این است که دستگاه‌های ذی‌ربط آگاهی لازم را ندارند. البته فقدان ضمانت اجرا نیز سبب شده که با وجود گذشت 14 سال هنوز در اجرای این قانون با مشکلاتی مواجه باشیم.

    وی در ادامه با اشاره به برخی قوانین مربوط به پسماند یادآور شد: قوانین ما بازدارندگی لازم را ندارند و برخی نهادها خود تولیدکننده پسماندهای خطرناک هستند. ناچیز بودن مجازات‌ها و بی‌توجهی به آموزش‌ها و مشارکت‌های مردمی از عوامل مهم عدم توفیق در کاهش تولید پسماند است.

    انصاری ادامه داد: جلب مشارکت مردم از مهم‌ترین مواردی است که باید به آن پرداخته شود و تا وقتی مردم مشارکت نکنند، نمی‌توان اهداف را پیش برد. همچنین نظارت دقیق و کافی و کامل بر اجرای قوانین در این زمینه وجود ندارد.

    وی فقدان همکاری‌های فرابخشی در مدیریت پسماند را از دیگر مشکلات این حوزه دانست و افزود: به نظر می‌رسد در واحدهای صنعتی تولیدکننده پسماند اطلاع کافی درباره مدیریت این پسماندها وجود ندارد. تاکید ما بر این است که باید زمینه مشارکت‌های مردمی و بخش خصوصی در مدیریت پسماند فراهم شود. این نشست هم فتح بابی است که بتوانیم از این ایده‌ها استفاده کنیم.